Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně
27.10.2005, Petr Hájek, článek
Náš seriál o přenosu a ukládání digitálních dat, především fotografií, uzavřeme dnešním druhým dílem, v němž si posvítíme na zbytek možností, které jsou na našem lokálním trhu pro tyto účely k dispozici - magnetické pásky a všeobecně veškerá flashová média.
libich1978 (695) | 20.7.201812:44
SSD karta nakonec ostatní typy karet vytlačila.
Odpovědět0  0
Pavel1TU | 5.1.200616:01
Poté co my po 5 letech odešlo CD od SONY s fotografiemi, začal jsem se bát
Teď testuji EMTEC GOLD CD­-R
mám toho i hodně na DVD­-R, ale dozvěděl jsem se že vypalované DVD jsou co se týká trvanlivosti na tom ještě hůře než CD­-R vzhledem k hustotě záznamu
Na co kdo zálohujete ?
Odpovědět0  0
quaker | 7.11.200516:26
Zajímavej článek.Jen tak dál.Rád se zase neco dozvím
Odpovědět0  0
Kapo | 5.11.200511:48
zrejme v uvadeni prehistorickych zpusobu ukladani dat ­(v dnes smesnych objemech­) na magneticke pasky. Snad by zde melo smysl uvadet POUZE soucasne moznosti pro ukladani dat z pametovych karet digitalnich fotoaparatu. Databanky, jejich ev. prehled, moznosti a vyhody, predevsim pro fotografovani v terenu na dovolene, kdy je nedostupne PC a pod. Za sebe mohu rici, ze prvni databanku Delkin 30 GB jsem si opatril pred 2,5 roky. Velmi dobre zarizeni pro spravu a organizovani alb digitalnich fotografii, hlavne pro moznost vyberu casti souboru pro zpetny zapis dat ulozenych fotografii na pametovou kartu, treba pro vyrobu fotek. Po roce se ale objevila databanka FlashTrax 40 GB, jevila se mi jako lepsi, tak jsem provedl vymenu. Data z te puvodni jsem prelil do nove. Obe databanky maji standardni slot na CF kartu, pomoci prislusneho adapteru ­(v mem pripade xD­/CF­) lze bez problemu pouzivat jakoukoliv pametovou kartu. Obe zarizeni maji barevny displej k prohlizeni fotek, TV vystup k prohlizeni v televizi, Lion akumulator a nabijecku. Proste pohodova vec pro dig. fotografa. Dnes jsou podobnych zarizeni desitky, snad je autor priste v clanku III popise.
Odpovědět0  0
honzaova | 27.10.20053:15
Tak nějak mi nekoresponduje název článku s obsahem. Jako stručný velmi obecný přehled zálohovacích médií to jde, ale co si z toho mám prakticky odnést a na co zálohovat jsem se nedozvěděl. Na čem mi data vydrží několik desítek let? Jak to mám skladovat? Jakou vést evidenci atp. Ten článek z hlediska nadpisu nemá absolutně žádnou informační hodnotu.
Odpovědět0  0
Petr Hájek (53) | 27.10.200511:18
Viz první část: ­"Dnešní lehce digitálně­-nostalgický článek určený spíše začínajícím se pokusí naznačit, z čeho můžete při záloze dat a přenosech snímků vybírat... ­" Není tam napsáno: ­"Vlastníme stroj času a povíme si, co udělají různá zálohovací média za 50 let.­"
Ale že jste napsal tak milý příspěvek:
1. Na čem vydrží data zaručeně i několik stovek let ­- nechte si je u kameníka vytesat do skály.
2. Evidence ­- kupte si za 8,­- Kč černou fixu a každé zazálohované CD nadepište jasným a srozumitelným nadpisem, doporučujeme datum.
3. Skladování ­- při ukládání svých záloh libovolným způsobem se vyvarujte všech extrémů, obecně platí, že čím stabilnější teplota a vlhkost spolu se zamezením přístupu světla, tím déle záloha přetrvá.
Odpovědět0  0
honzaova | 27.10.200520:12
Škoda, že to takto bagatelizujete a děláte si z toho legraci. To, že se mě snažíte zesměšnit mi ani nevadí, ale vadí mi váš přístup. A mimochodem, když už budeme ta data nechávat tesat do kamene, opět je třeba položit se na otázku ­" a co ovzduší a přírodní vlivy, bude to po lehkých otřesech půdy čitelné? A co vandalové, nebudou mi měnit jedničky za nuly?­" Ale vážně, archivace je velká věda a zatím jsem se nesetkal s nástinem jejího 100% řešení.
Odpovědět0  0
Petr Hájek (53) | 28.10.200511:25
Možná to bude proto, že 100 % řešení bohužel neexistuje, protože se vždycky může něco stát ­- desítky let jsou dlouhá doba a může se přihodit třeba to, že médium za desítky let nebude na čem přečíst. Vemte si kdo má dnes čtečku papírových štítků nebo 8­" mechaniku na diskety? V tomto případě bych byl pro po takových 5 letech data vždy přezálohovat jinam...
Odpovědět0  0
honzaova | 28.10.200522:24
Ano, to je přesně ono, jak se postavit k zálohování. Vypálit ne dvě média od různých výrobců a ještě nahrát na HD a po nějaké době to zase přepsat jinam. Je jasné, že záznamová média za 10 let budou o něčem úplně jiném.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.